ISMERKEDJEN MEG A SZÉPSÉGSZALON PIERCING SZOLGÁLTATÁSÁVAL

A piercing behelyezése

  • A piercing kívánt testrészre való elhelyezése a bőr kilyukasztásával történik.
  • A szalonnak higiéniailag meg kell felelnie a vonatkozó előírásoknak és rendeleteknek.A piercing viselése a testrész minden táján elterjedt. A legkedveltebb testrész a köldök, de gyakori az orr-, a szemöldök-, a nyelv piercing is.
  • A piercing viselése a testrész minden táján elterjedt. A legkedveltebb testrész a köldök, de gyakori az orr-, a szemöldök-, a nyelv piercing is.

A piercing hatása az egészségre

A piercingek többnyire biztonságosak, és nem okoznak egészségkárosodást. A leggyakoribb gond a testékszert viselőknél az allergia; az ékszerekben levő nikkel erősen allergizál. Ezért ajánlott minél jobb minőségű anyagból (acél, arany, platina, nióbium, titán) készült ékszert viselni. Az aranyból készült ékszernél fontos, hogy csak a nagyobb tisztaságú a megfelelő, mert pl. 14K arany 58,5 %-a arany és a további 41,5 %-ban ötvözőanyagként réz is található, ami esetleg elszíneződhet és ez is fémérzékenységet válthat ki. Ezért nem biztos, hogy az arany jó választás, kivéve ha csak a fejrész arany a szár pedig nemesacél vagy titánium.

Néhány jó tanács testékszerre vágyakozóknak, mire figyeljünk a szalonban:

  • Csak engedéllyel rendelkező, ismert szalonba menjünk. 18 éven aluliaknak általában csak szülői beleegyezéssel vállalnak piercinget.
  • A piercing és a tetoválás készítésekor legfontosabb a higiénia, mert csak így előzhető meg a fertőzés; a tű, az ékszer és minden egyéb eszköz sterilitásáról győződjünk meg.
  • A szakember mindenkor egyszer használatos kesztyűt kell, hogy viseljen.
  • A műhely legyen tiszta, biztosítson kellő intimitást.
  • Miután a mű elkészült, megfelelő felvilágosítást kell kapnunk a seb kezeléséről.

A legnépszerűbb piercing típusok:

Nyelvpiercing

Divatos és kedvelt piercing fajta. Legfőbb követelménye a szájhigiénia. Az első ékszernek mindig túlméretésnek kell lenni, mert a nyelv a berakás után általában megduzzad. A teljes gyógyulás hosszabb de a kisebbítést 3 hét után meg lehet tenni. Gyógyulási idő: kb 2-8 hét.

Köldök piercing

Ez a testékszer a hölgyek körében a legkedveltebb fajta. Az ékszer ízlésessége vitathatatlan, már az ókori Indiából is vannak feljegyzések róla. Karika, banán, hajlított barbell is berakható. Ápolása körültekintést és törődést igényel. Elsőre kicsi és egyszerű ékszert ajánlunk, mert elkerülendő, hogy beakadjon a ruházatba, ágyneműbe. Gyógyulási idő: legalább 3-6 hónap.

Szemöldök piercing

Az ékszert függőlegesen és vízszintesen lehet behelyezni. Berakás után enyhén megduzzadhat ilyenkor az ergonomikus hatása nem ideális, de ez 2-3 nap után rendbe jön. Gyógyulási idő: kb. 4-8 hét.

Ajakpiercing

Az alsó és felső ajak alatti-feletti kötőszövetbe elhelyezkedő ékszer. Lehet gömbvégű, kúp, tüske vagy kocka. Elsőre itt is egy mérettel nagyobb ajánlott, amit később váltani lehet. Kapható szilikon talprésszel, ami védelmet nyújt a fogzománcnak. Gyógyulási idő: kb 2-6 hét.

---Hagyományos, 'Lip' piercing:Az alsó ajak jobb vagy bal oldalán elhelyezett ékszer. Kezdőékszerként javasolt talpas ékszer használata, amit a gyógyulás után ki lehet cserélni patkóra, karikára, spirálra stb....

---Labret: Az alsó ajak és az áll közé kerül, az ott lévő kis mélyedésbe.

---Medusa: Az ajkak felett, középen elhelyezkedő piercing.

---Monroe/Madonna/Szépségpötty/Crawford: Klasszikus ajak ékszer, több néven is ismert,  A felső ajak oldalsó részén, jobb vagy bal oldalt elhelyezkedő ékszer.

---Cheek: Az arcon, az ajak két oldalán elhelyezkedő ékszer. Extrém piercingnek számít, általában szimmetrikusan, párban hordják. ---Snakebites: Az alsó ajak két oldalán, szimmetrikusan elhelyezkedő ékszercsoport gyűjtőneve. Tulajdonképpen két hagyományos Lip piercing.

---Angelbites: A felső ajak két oldalán, szimmetrikusan elhelyezkedő ékszercsoport gyűjtőneve. Tulajdonképpen két hagyományos Monroe piercing.

Orrpiercing

Az orrba behelyezett ékszer melynek különböző típusai léteznek, egyenes- és hajlított szárú valamint többféle karika. Gyógyulási idő: kb 2-6 hét.

---Hagyományos, 'Nose/Nostril' piercing: Az orrcimpába helyezett ékszer. Lehet ez patkó, karika, hajlított vagy talpas ékszer.

---Septum: Extrém orr piercing. Az orrlyuk alsó-középső részén elhelyezkedő piercing. Az orrcsont elé kerül, a porcba, ezért a gyógyulási ideje is jóval hosszabb, mint a hagyományos orr piercingnek.

---Bridge: Két szem között, az orrnyergen elhelyezkedő ékszer. A szó jelentése 'Híd', ami utal a két szem vonalának 'összekötésére'. Általában hajlított ékszert használnak hozzá.

---Austin bar: Vízszintes piercing, az orrcsúcson keresztül. Nem érinti se a septumot, se az orr belsejét.

Fül piercing

Az ilyen típusú piercingek a fül különböző porcos részeibe kerülhetnek . Gyógyulási idő : 2hét től - 6 hónapig tarthat.

---Hamis fültágító: Kialakításuknál fogva olyan hatást kelt mintha valódi fültágító lenne, ezzel ellentétben a szárvastagsága csupán 1,2 mm vastag ami egy normális fülbevaló szárvastagságának felel meg.

---Helix: A külső porcba kerül. A porcszövet vérellátása miatt lassú lehet a gyógyulás. 2-4 hónap is akár

---Industrial: Ez egy ritkább, de annál egyedibb fül pc. Legtöbbször a fül felső részén van, a két szélét szúrja át egy ékszerrel. Mivel porcot ér, ezért elég lassan gyógyul, kezelést igényel.

---Rook: Még egy variáció a fül díszítésére. A felső porcredőbe kerül. Elhelyezkedése miatt itt is nagyon lassú lehet a gyógyulási szakasz.

---Tragus: Más néven kis porc piercing. A fülcimpa feletti kicsiny porcba kerül.

---Anti-tragus: Az ékszert közvetlenül a tragus piercinggel szemben, az alsó porcredőbe szúrják.

---Daith-piercing: A  belső fülkagyló 'hídjába' szúrják. Az ékszer elhelyezése kellemetlenséggel jár, és a gyógyulási idő igen hosszú lehet, akár 3-4 hónap is.

---Conch piercing: A fül középső részén a fül karimát 'átölelő' ékszer

---Weawing piercing: A fül felső porcos részén 3 pontban átszúrt ékszer. Általában a kezdőékszer (mint a legtöbb piercingnél) talpas, majd utána szokás lecserélni spirálra.

Piercing utókezelése

Általános szabályok:

A piercingek elkészülése után 6 hétig az alábbi szabályok érvényesek.

- 1. héten napi 3-4 alkalommal alkoholos vagy fertőtlenítős tisztítást kell végezni. (legjobb az erre kifejezetten alkalmas, gyógyszertárakban kapható Octenisept

spray) öncélúan, csak azért más azt mondta ne kenegessük krémekkel, elegendő a fertőtlenítő szer használata

- ne csak a seb környékét, hanem az ékszert is át kell törölni egy fültisztító pálcika segítségével

- napoztatni tilos

- 1-2 héten semmilyen állóvíz nem érheti, tehát a fürdőkádban való fürdést kerülni kell, kizárólag zuhanyozni szabad (strandolás és napoztatás tilos!)

- kozmetikumok és illatanyaggal készült testápolók használata tilos!

- a gyógyulás végéig az ékszert cserélni tilos!

- vigyázni kell, hogy az ékszer ruhába ne akadjon, semmilyen rántás, beakadás ne érje

- koszos kézzel soha ne nyúljon hozzá, védeni kell minden nemű szennyeződéstől

- fokozott folyadékbevitel ajánlott

- fölöslegesen ne piszkáljuk az ékszert, ne tekergessük, ne mozgassuk csak a tisztításkor

- dagadáskor borogatás (kamillateás), fagyasztás is segíthet

- az első szúrás alkalmával hosszabb ékszert helyezünk be a dagadás miatt, ami talán kellemetlenség érzésével járhat és nagyobb az esély a beakadásra, azonban gyógyulás után természetesen a megfelelő méretű ékszerre cseréljük

- a piercing behelyezése minden esetben enyhébb akár súlyosabb gyulladással jár, ha kérdése van kérje segítségünket

- naponta ellenőrizni kell az ékeszerek golyóinak állapotát, nehogy leessenek, letekeredjenek

Különös szabályok:

nyelv piercing/ajak piercing:

- hatásos a kamillatea megfagyasztása és annak szopogatása, hagyjuk a nyelven elolvadni a jégkockát

- dohányzás és alkoholfogyasztás megengedett, bár a dohányzás hosszabbítja a gyógyulás folyamatát, ezért célszerű minden dohányzás után Phlogosol szájfertőtlenítővel átöblíteni a szájat

- forró és fűszeres ételek fogyasztása kerülendő valamint a túl kemény ételek fogyasztása és a rágógumizás is tilos

- dagadás esetén Calcium Sandoz fogyasztása javasolt és a fentebb leírt fagyasztás

- az első két hétben minden étkezés után fogmosás, de lagalább szájöblítés javasolt

- tejtermékek fogyasztása kerülendő

- 3-4 hétig tilos bárki más után inni és enni

köldök piercing

- pirosodás esetén rásegíthetünk a gyógyulásra hydrogen-peroxidos oldattal való borogatással (gyógyszertárakban kapható)

- a gyógyulási idő alatt kerüljük a hasizom megerőltetésével járó mozgást, intenzív edzést

Kérem, várjon... Kérlek, várj..